Home › Archives for 2010
14 Ocak 2010 Perşembe
Manage Database
Yukarıda Manage Database isimli içinde 2 adet slayt olan pencere var. Veritabanı oluşturmanın ilk aşamalarından biri sayılır. Filemaker pro ile örnek bir veritabanı oluşturmadan önce izlemeniz gereken bir görsel anlatımdır. Manage database başlığı altında bu sayfaya slaytlar ekleyeceğim. Yaklaşık olarak 10 adet daha penceremize slayt ekleyeceğim. Yukardaki slaytlarda alan tiplerini ve manage database penceresini anlatmaya devam edeceğiz.
12 Ocak 2010 Salı
Browse Modu
FileMaker Pro da 4 adet mod (mode) vardır.
1-) Browse: Verilerin (data) girildiği, düzenlendiği, silindiği, çoğaltıldığı, yeni kayıt oluşturulduğu, kayıtlar ve layoutlar arasında geçiş yapıldığı, scriptlerin çalıştırıldığı moddur.
2-) Find: Arama Modu. Herhangi bir kayıt veya kayıt grubu arandığında kullanılır.
3-) Layout: Oluşturduğumuz Veritabanlarının görsel olarak şekillendirmesi.
4-) Preview: A4 beyaz kağıt olarak görünümü. Raporlama için kullanılır.
Find, Layout ve Preview modları ayrı sayfada ele alınıp uzun uzun incelenecektir. Şimdilik bir kaç kelime ile özetliyorum.
Etiketler:
Browse Modu,
Browse Module,
Find Modu,
Layout Modu,
Preview Modu
7 Ocak 2010 Perşembe
5 Ocak 2010 Salı
Conditional Formatting
Conditional formatting in türkçe karşılığı "koşullu biçimlendirme" anlamına gelir. Aşağıda filemaker pro da koşullu biçimlendirme penceresini görüyorsunuz. Peki koşullu biçimlendirmenin felsefesi nedir? Emlak alıp satan bir firmanın sahibiyim, yani emlakçıyım. Hazırladığım veritabanına pörtföyümde bulunan tüm gayrimenkullerin "adres, fiyat, fotoğraf, alış fiyatı" vb. bilgilerini girdim. Ama aklımdan şu geçiyor : "fiyatı 50000 euro dan büyük olan gayrimenkullerin fiyatı "otomatik" olarak kırmızı olsun veya 100000 euro dan yüksek fiyatlı arsaların fiyatları otomatik olarak mavi renkle gösterilsin. İşte aklımdan geçen bu fikri filemakerla hayata geçirmek çok kolay. Başka veritabanı programların da olduğu gibi kod yazmanıza gerek yok. Koşullu biçimlendirme penceresinden bunu rahatlıkla yapabilirsiniz.
Status Bar
FileMaker 10 dan önceki verisyonların tümünde "Statüs Bar" resimdeki gibidir. 10. versiyonda statüs bar yukardadır. Şu an resimde Browse modundaki statüs barı görüyorsunuz. Resmin üzerine tıklayarak normal boyutta üzerindeki yazılı anlatımı rahatlıkla okuyabilirsiniz.
Filemaker Pro yu profesyonel olarak kulananlar statüs barı script vasıtasıyla gizlerler. Show/Hide Status Area [Hide] scriptiyle veritabanı açılırken gizlenir. Duruma göre statüs barın gösterilmeside gerekebilir. Bu durumdada Show/Hide Status Area [Show] scripti kullanılır.
